Bodrum Çocuk Hekimi, Hakkımızda, İletişim

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?

El Ayak Ağız Hastalığı

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?

El ayak ağız hastalığı nedir?

Çocukluk dönemi viral döküntülü hastalıklardan biri olan el ayak ağız hastalığı adından da anlaşılacağı gibi bu 3 bölgede belirgin bir döküntü ile seyreder. Hastalığın başında ateş, halsizlik, kas ağrıları, huzursuzluk gibi bulgular gözlenir. Devam eden günlerde döküntü belirginleşir ve hastalık tablosu oturur.

Döküntüler ve ateş 4-5 gün sürebilir ve 38 C ile 40 C arasında değişebilir. Ağız içinde oluşan yaralar nedeniyle yutma güçlüğü ve beslenme isteksizliğiyle sıkça yaşanmaktadır. Döküntüler kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Hastaların çoğu kendiliğinden iyileşirken, beslenme güçlüğü ve ateşin geçmediği hastalarda yatarak sıvı (serum) tedavisi gerekebilir.

 El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır?

Hasta çocuktan diğer çocuğa nefes ve temas yolu ile bulaşabilir. Özellikle yakın temasın çok olduğu, okul , kreş, çocuk oyun parkları özellikle yaz aylarında bulaşma açısından risklidir.

El ayak ağız hastalığı yetişkinlere bulaşır mı?

Evet, ancak çocukta ki gibi bulgular çıkmayabilir, soğuk algınlığı ya da ishal olarak da seyredebilir. Genellikle kendiliğinden müdahalesiz iyileşir.

El ayak ağız hastalığı aşısı var mı?

Ne yazık ki herhangi bir aşısı yoktur ve kalıcı bağışıklık bırakmaz. Bu da tekrar tekrar geçirebileceği anlamına gelmektedir.

 El ayak ağız hastalığı nasıl tedavi edilir?

Diğer viral enfeksiyonlar gibi bulgulara göre tedavi verilir. Bulgulara göre tedavi nedir dersek, ateş varsa ateş kontrolü sağlamayı örnek verebiliriz. Diğer viral enfeksiyonlarda da önerdiğimiz gibi bol su içmek, bu süreçte dengeli beslenip dinlenmek önemlidir. El ve ayaktaki lezyonlar için krem vs kullanmaya gerek yoktur. Temiz tutmak yeterlidir.

Ne kadar sürede iyileşir?

7-10 Gün sürer ve kendiliğinden iyileşir. 6 günden uzun süren ateş var ise mutlaka kontrole gidilmelidir.

El ayak ağız hastalığı olan çocuk banyo yapabilir mi? Denize ya da havuza girebilir mi?

Ilık banyo yapmakta sakınca yoktur. Banyoyu kısa tutmak ve kurulanırken tampon hareketler ile kurulanmak daha iyi olacaktır. Havuz girmek önerilmez, mevcut yaraları enfekte edebilir. Denize kısa süreli girmeler de sorun olmayacaktır. Açık yara var ise sadece temizlik önerilir.

El ayak ağız hastalığından nasıl korunuruz?

  • Öncelikle bu hastalıkla enfekte bireylerden uzak durmalı
  • Çocukların el temizliğine dikkat edilmeli
  • Ortak tabak bardak kullanılmamalı
  • Hasta çocuk ya da bebeklerin bez değişimi öncesi ve sonrası el temizliğine dikkat edilmeli
  • Sarılma öpüşmeden kaçınmalı
  • Ve en önemlisi bol su içilmelidir.
Bodrum Çocuk Hekimi, Hakkımızda, İletişim