Bodrum Çocuk Hekimi, Hakkımızda, İletişim

Yeni Doğan Çocukta Göbek Bakımı Nasıl Olmalı?

Göbek Bakımı

Yeni Doğan Çocukta Göbek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bakımdan ve öneminden bahsetmeden önce göbek kordonu nedir bunu anlatmak isterim, böylece neden bu kadar önem verdiğimiz de anlaşılmış olur.

Gebelikte annenin rahminde plasenta adı verilen bebeğin oksijen ve besin kaynaklarını sağlayan bir organ oluşur. Plasentadan bebeğe bu besinler ve oksijen, göbek kordonu denilen 2 atardamar 1 toplardamardan oluşan yapı ile taşınır.

Yeni doğan bebeklerin göbek bakımı önemlidir ve doğru yöntemlerle yapılmalıdır. Göbek bakımı hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Göbek Bağı Düşene Kadar Islatmayın: Bebeğinizin göbek bağı doğumdan sonraki iki hafta içinde düşer. Bu süreçte göbek bağını kuru tutmaya özen gösterin.Bebeğinizi bu dönemde küvette yıkamamalı ve göbek bölgesini ıslatmamalısınız
  2. Göbek Bağını Temiz Tutun: Göbek bağının etrafını temizlemek için ılık su ve pamuk kullanabilirsiniz. Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra da temizliğine devam edin.
  3. Enfeksiyon Belirtilerine Dikkat Edin: Göbek çevresinde iltihap, kızarıklık, karında şişlik ya da göbekte kötü koku gibi belirtiler fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın.Bu durumlar acil tedavi gerektirebilir
  4. Göbek bağının travmatize olmasına engel olun: Kıyafetler zarar vermeyecek şekilde olmalı. Bebek bezi ya katlanmalı ya da göbek oyuntulu bezler kullanılmalı, göbek bağı bez içerisinde kalmamalıdır.

Hepsinden önemlisi hekiminizin önerilerine önem verin, direktiflerine uyun. Sonuçta her bebek özeldir.

 

Makale bilgi vermek içindir. Tanı veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumunuz var ise mutlaka doktora başvurunuz.

Bodrum Çocuk Hekimi, Hakkımızda, İletişim